top of page

איך נעזור לילד שלנו כשאנחנו עוברים תהליך גירושין?

Family Walking On the Beach

גירושין הם לא דבר קל עבור הורים וילדים כאחד.
כל המשפחה חווה אובדן וחרדה, מפני שהמשפחה כמו שהם מכירים משתנה לנצח.
כדי שההורים יוכלו לעזור לילדים כמה שאפשר,עליהם לעבוד על הרגשות שהם בעצמם חווים, במיוחד על האשמה שהם חשים כלפי הילדים.
ההבנה כי זוגיות היא אחד הדברים המורכבים שיש, ושמעל 50% מהנישואין מסתיימים בגירושין, יכולה לעזור לנו לראות שאין במה להתבייש בגירושין.
במקרים רבים עדיף לכלל המעורבים, שהזוג יקטע זוגיות שמייצרת צער רב ומלחמות.

ילדים חווים חרדה עצומה כשהם גרים בסביבה הורית מסוכסכת. למעשה מצבם של הילדים משתפר במקרים רבים כאשר הם חווים כל אחד מהורים בנפרד, בסביבה בריאה יותר.

אם ההורים בעצמם יקבלו את ההחלטה ויציגו אותה לילדים כחלק טבעי מהחיים, הם יוכלו לעזור לילדיהם להתגבר על האתגרים הצפויים.

 

הנה כמה דרכים לעזור לילדים להתמודד:
1.    הסבירו את הגירושין בצורה פשוטה.
במידת האפשר, כדאי שההורים ידונו ביניהם מראש איך לספר לילדים ולספר להם במשותף.

אפשר להגיד  למשל, "אמא ואבא נלחמים כל הזמן וזה עושה את כולנו אומללים. החלטנו שיהיה טוב יותר לכולנו אם נחיה בבתים נפרדים ".

2.    הבטיחו לילדיכם שתמיד תהיה להם את אהבת שני ההורים, בנוסף הסבירו כיצד הדברים יעבדו.
לדוגמא: "אתה תבלה כל סוף שבוע שני ובלילות חמישי עם אבא. שאר הזמן אתה תהיה עם אמא." עם ילדים צעירים אפשר להציג את הסדר החדש עם בובות או צעצועים. כדאי לתלות לוח שנה, הוא מסייע לילדים להרגיש רגועים ולדעת שיהיה להם זמן עם שני ההורים.

3.    כדאי לדבר על הרגשות שהילדים מרגישים באופן טבעי בנסיבות אלה. אפשר להסביר: "זה נורמלי להרגיש עצוב וכועס בגלל גירושין, אבל קשה להתמודד עם רגשות כאלה לבד. כאשר אתה מרגיש כעס או עצב תספר לאמא או אבא. אתה יכול להגיד 'אני מרגיש עצוב' או 'אני צריך לדבר', ואנחנו נעזור לך".
עודדו את ילדיכם לנהל איתכם דיאלוג רצוף ותראו להם שאתם מקבלים כל רגש שהם חווים. לפעמים ילדים שומרים את הרגשות שלהם בפנים כדי לא להרגיז. חזרו ובדקו את מצב הילדים לעתים קרובות, בעזרת שאלה פשוטה: "איך אתה מרגיש לגבי הגירושין?"

4.    הסבירו ושימו לב שהילדים מבינים שהגירושין לא באשמתם. ילדים נוטים להיות "אגוצנטריים" ולהאמין שהתנהגותם או מחשבותיהם גורמים לאירועים רעים. הם צריכים לדעת שהמבוגרים קיבלו את ההחלטה הזאת על בסיס היחסים שלהם ושזה לא קשור אליהם.

5.    הימנעו מדיבור שלילי ובפרט מהאשמות לגבי ההורה השני גם אם אתם כועסים. ילדים אוהבים וצריכים את שני הוריהם. הם יכולים בקלות לחוות בעיות אמון בהורים ולהרגיש רע. מה שירחיק אותם מדיאלוג פתוח. ילדים צריכים להרגיש את שני ההורים שלהם כבעלי ערך שווה, כי כל ילד מורכב משני ההורים שלו.
 

6.    תנו לילדים התרעה מספיק  זמן מראש לפני שהורה עוזב את הבית המשותף.
הכי טוב אם הילדים יכולים לראות את הבית השני ולדעת איפה הם הולכים לישון כשהם מבקרים. זה נהדר לערב את הילדים במעבר, לתת להם לעזור לרהט את הדירה ולהביא חלק מחפציהם.

7.    לפעמים מועיל במיוחד להתייעץ עם מומחה הורות, או מטפל משפחתי מנוסה בגירושין, שיוכל לתת הדרכה כיצד להתמודד עם מצבים קשים שעולים. ילדים גם מרוויחים הרבה מלדבר עם המטפל בעצמם. לעתים קרובות הם חופשיים להביע מולו רגשות שלדעתם יפגעו בהוריהם.

8.    תיהיו מודעים לכך שכשמשפחה עוברת גירושין, ילדים יכולים להתנהג בכמה דרכים: "לעשות את עצמם", להתכנס בתוך עצמם, או להתרחק מכם. זה סביר שילדים יחזרו להרטיב במיטה, או יסרבו להקשיב לכם, הם דורשים זמן נוסף, תמיכה ותקשורת פתוחה. במשך הזמן התסמינים האלה יתפוגגו תוך הסתגלות לשינויים. תכנון אירועים משפחתיים אהובים ייתן לילדים תחושה שהחיים ימשיכו כרגיל.

אין ספק כי גירושין קשים לכל המעורבים, אבל אם הילדים ימשיכו להרגיש נאהבים על ידי שני הוריהם, וההורים יעבדו כדי ליצור סביבה רגועה ויציבה עבור ילדיהם, הילדים יכולים לצאת מהמצב ללא נזק. עם הזמן, כשהם רואים שהכל הופך לשגרה מוכרת, הילדים יהיו רגועים יותר .

מאמרים

לשים גבולות לילדים שלנו

לעזור לילדים בזמן הגירושין

מיקום הקליניקה:

הקליניקה שלי פתוחה ב:

ימים א'-ה':

9:00 - 17:00

ימי שישי: 

9:00 - 13:00

דיאנה כהן

מומחית לפסיכולוגיה חינוכית

מטפלת בשפות: עברית, ספרדית ופורטוגזית

diana only logo.png

פתח תקווה,
אלעזר פרידמן 11,
דירה 55

bottom of page